GynoCare Center - Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο του Ιατρείου, την περιοχή, ή τους τρόπους επικοινωνίας μαζί μας, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Τελευταία Νέα

Νέα και Πληροφορίες

Αυτοεξέταση Μαστού - Τρόποι / Μέθοδοι Αυτοεξέτασης - GynoCare Center

Αυτοεξέταση Μαστού

Ο προληπτικός έλεγχος προστατεύει τη ζωή σας

Ο γυναικείος μαστός αποτελεί ένα όργανο με πλούσιο αδενικό ιστό. Ως συνέπεια, επηρεάζεται εύκολα από διάφορες ορμονικές μεταβολές, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του γενετήσιου κύκλου, στη διάρκεια της κλιμακτηρίου, καθώς και μετά απ’ αυτή. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τον προληπτικό έλεγχο από φόβο μήπως αποκαλύψουν κάποιο πρόβλημα. Είναι όμως γεγονός, πως εάν ο καρκίνος του μαστού ανιχνευθεί νωρίς, είναι θεραπεύσιμος. Οι δυνατότητες των απεικονιστικών μεθόδων σήμερα είναι τέτοιες, ώστε να ανιχνεύουν την παρουσία του καρκίνου μαστού στο 92% των περιπτώσεων. Δηλαδή, πολύ πριν –πολλές φορές δύο ή και τρία χρόνια– από το να δημιουργηθεί ψηλαφητός όγκος.

Αυτός είναι ο λόγος που η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα συνιστά προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες άνω των 38 ετών, μία φορά κάθε χρόνο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο μαστογραφικός έλεγχος να πληροί τις άριστες τεχνικές και φυσικές προϋποθέσεις, κατά την εκτέλεσή του.

Οι οδηγίες που θα βρείτε στο GynoCare Center, έχουν σκοπό να σας ενημερώσουν για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ελέγχετε εσείς η ίδια τους μαστούς σας, αλλά και για το πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεστε τον ειδικό ιατρό μαστολόγο.

 

Γιατί πρέπει να εξετάζετε το στήθος σας κάθε μήνα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου ανακαλύπτονται για πρώτη φορά από τις ίδιες τις πάσχουσες. Ο καρκίνος του μαστού που θα ανακαλυφθεί νωρίς και θα θεραπευτεί έγκαιρα και σωστά, έχει εξαιρετική πιθανότητα για απόλυτη ίαση.

Αυτό στην πράξη σημαίνει, πως με την απλή αυτή εξέταση που θα κάνετε εσείς η ίδια στους μαστούς σας κάθε μήνα, μπορείτε να προστατεύσετε τη ζωή σας.

 

Πότε πρέπει να εξετάζετε το στήθος σας;

Αυτοεξέταση Μαστού - Τρόποι / Μέθοδοι Αυτοεξέτασης - GynoCare CenterΕξετάζετε τους μαστούς σας μία φορά το μήνα και περίπου μία εβδομάδα μετά την αρχή της περιόδου, όταν οι μαστοί σας δεν είναι πλέον ιδιαίτερα διογκωμένοι και ευαίσθητοι.

Μετά την εμμηνόπαυση, εξετάζετε τους μαστούς σας την πρώτη μέρα κάθε μήνα.

Αν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη μέρα της διενέργειας της αυτοεξέτασης.

Η αυτοεξέταση του μαστού άλλωστε μία φορά το μήνα, βοηθά σημαντικά στην εξασφάλιση της ψυχοσωματικής σας ισορροπίας.

Αν είστε άνω των 40 ετών, να επισκέπτεστε τον εξειδικευμένο γιατρό μαστολόγο σας μία φορά κάθε χρόνο.

 

Τρόποι αυτοεξέτασης

Στο Ντους

Εξετάστε τους μαστούς σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή του ντους, όταν τα χέρια σας γλιστρούν πιο εύκολα επάνω στο υγρό σαπουνισμένο δέρμα. Με τα δάκτυλά σας τεντωμένα και ενωμένα μεταξύ τους, κινήστε το χέρι σας επάνω σε κάθε μέρος του μαστού σας. Χρησιμοποιήστε το δεξί χέρι για να εξετάσετε το αριστερό στήθος και το αριστερό χέρι για να εξετάσετε το δεξί στήθος. Ψάχνετε για ογκίδια, εξογκώματα ή κάποια μορφή σκλήρυνσης του δέρματος.

Μπροστά στον καθρέπτη

Κοιτάξτε και επιθεωρήστε το μαστό σας, με τα χέρια κρεμασμένα στο πλάι του σώματος. Στη συνέχεια, σηκώστε τα χέρια σας και τοποθετείστε τα πίσω από το κεφάλι. Κοιτάξτε για τυχόν αλλαγές στο περίγραμμα κάθε μαστού ή για κάποια ανωμαλία στην επιφάνεια του δέρματος. Εξετάστε επίσης, εάν υπάρχει κάποιο έκκριμα από τη θηλή ή αν υπάρχει κάποια αλλαγή στο σχήμα της. Έπειτα βάλτε τα χέρια σας πάνω στους γοφούς σας και πιέστε προς τα κάτω δυνατά για να συσπάσετε τους θωρακικούς μυς, στη μέση. Τέλος, συμπιέστε τη θηλή του κάθε μαστού προσεκτικά, με τον αντίχειρα και τον δείκτη. Αν δείτε κάποιο έκκριμα, καθαρό ή με αίμα, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.

Ο αριστερός και ο δεξιός μαστός δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδιοι, καθώς πολύ λίγες γυναίκες έχουν ακριβώς τους ίδιους μαστούς. Η συνηθισμένη επιθεώρηση σας βοηθάει να κατανοήσετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σας στην αυτοεξέταση.

Σε ξαπλωμένη θέση

Ξαπλώνοντας για να εξετάσετε το δεξιό μαστό, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από τον δεξιό σας ώμο και το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι. Έτσι, θα βοηθήσετε το άπλωμα του στήθους πάνω στον θώρακά σας. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλα του αριστερού χεριού κρατώντας τα τεντωμένα και πιέστε πάνω στο θώρακα το μαστό. Πραγματοποιήστε κινήσεις από έξω προς τη θηλή ακτινωτά, έτσι ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η έκταση του μαστού.

Ψάχνετε για οποιοδήποτε ογκίδιο, εξόγκωμα ή κάθε αλλαγή η οποία δεν φαίνεται φυσιολογική. Εξετάστε επίσης την περιοχή της μασχάλης, καθώς και την περιοχή κάτω από την κλείδα σας (πάνω από το στήθος).

Αφού έχετε συμπληρώσει την εξέταση του δεξιού μαστού, εξετάστε τον αριστερό σας, με το δεξί χέρι αυτή τη φορά και χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο. Συγκρίνετε τα ευρήματα της ψηλάφησης του ενός μαστού με εκείνα του άλλου.

Μέθοδοι αυτοεξέτασης

Αυτοεξέταση Μαστού - Τρόποι / Μέθοδοι Αυτοεξέτασης - GynoCare CenterΤα σχεδιαγράμματα δείχνουν την κατεύθυνση της κίνησης που προτιμούν οι γυναίκες ή οι γιατροί τους: την κυκλική κίνηση, την οριζόντια κίνηση, καθώς και την ακτινωτή κίνηση, από τη θηλή προς την περιφέρεια και αντίθετα. Επιλέξτε τη μέθοδο που είναι ευκολότερη για εσάς και χρησιμοποιήστε τη, κάθε φορά που εξετάζετε το μαστό σας.

 

Τι πρέπει να κάνετε αν ανακαλύψετε ένα ογκίδιο ή μια άλλου τύπου αλλοίωση

Εάν βρείτε μία σκληρία κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, όσο το δυνατό γρηγορότερα. Μην τρομοκρατηθείτε. Οι περισσότερες σκληρίες ή αλλαγές στο μαστό δεν είναι καρκίνοι. Μόνο όμως, ένας εξειδικευμένος ιατρός μαστολόγος μπορεί να κάνει τη σωστή διάγνωση. Ακολουθήστε λοιπόν για τη δική σας προστασία, τις οδηγίες της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας.

Το 80% των ψηλαφούμενων ογκιδίων στο μαστό, είναι καλοήθη ογκίδια.

Χωρίς Σχόλια
Σχολιάστε
Name
E-mail
Website