GynoCare Center - Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο του Ιατρείου, την περιοχή, ή τους τρόπους επικοινωνίας μαζί μας, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Τελευταία Νέα

Title Image

Τρίτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

Ο προτεινόμενος έλεγχος στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης περιλαμβάνει τα εξής
  • Επίσκεψη στο Γυναικολόγο σας ανά μήνα μέχρι τις 32 εβδομάδες, ανά 15 ημέρες μέχρι τις 36 εβδομάδες και κάθε εβδομάδα έως τον τοκετό.
  • Κλινική εξέταση, μέτρηση ΣΒ και ΑΠ.
  • Εργαστηριακός έλεγχος με Γενική Αίματος, Γενική ούρων, Γλυκόζη όρου.
  • Μεταξύ 26ης και 28ης εβδομάδας κύησης διενεργείται η δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου με μέτρηση γλυκόζης νηστείας και μετά από φόρτιση με 75gr γλυκόζης στα 60’ και 120’) – Glucose Tolerance Test – GTT.
    Στόχος της εξέτασης είναι η ανίχνευση εγκύων με ΣΔ κύησης. Αυξημένο κίνδυνο για την επιπλοκή αυτή παρουσιάζουν γυναίκες με αυξημένο ΒΜΙ, Ατομικό αναμνηστικό ΣΔ κύησης, Οικογενειακό Ιστορικό ΣΔ, Ιστορικό γέννησης μακροσωμικού νεογνού βάρους> 4,5kgr, πολύδυμη κύηση.
  • Χορήγηση υπεράνοσης Αντι-D γ-σφαιρίνης σε Rhesus αρνητικές έγκυες έπειτα από κατάλληλο έλεγχο αντισωμάτων στις 28 εβδομάδες κύησης.
  • Υπερηχογραφικός έλεγχος ανάπτυξης εμβρύου σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τις υποδείξεις του γυναικολόγου σας.
  • Έλεγχος για Β-αιμολυτικό Στρεπτόκοκκο (GBS), μεταξύ 35ης  κ’ 37ης εβδομάδας κύησης, με καλλιέργεια κολπικού υγρού. Σε γυναίκες με θετική καλλιέργεια ή με Ιστορικό ουρολοίμωξης από GBS στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή επί συγκεκριμένων άλλων ενδείξεων βάσει Διεθνών πρωτοκόλλων, συνίσταται θεραπεία στον τοκετό.

Τρίτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης - Τι πρέπει να προσέξετε - GynoCare Center

Συχνές ενοχλήσεις στο 3ο τρίμηνο

Πόνος στη μέση και στην ηβική σύμφυση

Στη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η χαλάρωση των συνδέσμων της λεκάνης και οι φυσιολογικές μεταβολές της σπονδυλικής στήλης της εγκύου, έχουν ως αποτέλεσμα Οσφυαλγία και δυσκολία σε αρκετές κινήσεις.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε μαξιλάρια που να σας βοηθούν στον ύπνο, να περπατάτε με ίσια ή με παπούτσια με χαμηλό τακούνι. Φυσικά μην ξεχνάτε να ασκείστε, όσο μπορείτε. Σε λίγες περιπτώσεις θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε φυσικοθεραπευτή.

Συχνοουρία

Συχνή ενόχληση λόγω αυξημένου μεγέθους της μήτρας και πίεσης από την προβάλλουσα μοίρα του εμβρύου. Αν συνοδεύεται από αιματουργία και δυσκολία στην ούρηση, να επικοινωνήσετε με το Γυναικολόγο σας.

Κιρσοί κάτω άκρων – Οιδήματα

Δημιουργούνται λόγω της πίεσης των μεγάλων αγγείων από την εγκύμονα μήτρα. Προσπαθήστε να τοποθετείτε τα πόδια σας ψηλά, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Μην παραλείπετε να ασκείστε, το περπάτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ελάχιστη φυσική άσκηση που μπορεί να βοηθήσει. Η πρόσληψη περιττού Σωματικού Βάρους επιδεινώνει τα συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται η χρήση ειδικών λοσιόν που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και η χρήση ελαστικών καλσόν.

Μυϊκές Κράμπες

Συνιστάται θεραπεία Υποκατάστασης, με Ασβέστιο και Μαγνήσιο από το β’ τρίμηνο. Επίσης συνηστώνται ασκήσεις κάμψης των άκρων των ποδιών και μασάζ.

Αλλαγές στο δέρμα

Το δέρμα σας όσο αυξάνει το μέγεθος της κοιλιάς και το Σωματικό Βάρος, διατείνεται και μπορεί να εμφανιστούν οι γνωστές ραβδώσεις. Προσπαθήστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης τους με εξειδικευμένες κρέμες και έλαια.

Ακόμη, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί κνησμός στο δέρμα. Εάν είναι έντονος, συνδυαστεί με εξάνθημα, ή γίνει περισσότερο έντονος στην παλάμη και πέλματα, επικοινωνήσετε με το Γυναικολόγο σας.

Δυσκοιλιότητα – Αιμορροϊδοπάθεια

Αντιμετωπίζονται με ενυδάτωση και σωστή διατροφή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτικά σκευάσματα, κατά υποδείξεις του Γυναικολόγου σας.

Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά

Συνήθως εμφανίζονται μετά την 28η εβδομάδα της κύησης και αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα όσο πλησιάζετε προς τον τοκετό. Είναι οι λεγόμενες συσπάσεις Braxton Hicks και θεωρούνται φυσιολογικές.

Οι οδύνες στον τοκετό είναι περισσότερο έντονες και συχνές. Ο Γυναικολόγος ή η Μαία θα σας δώσουν τις σωστές οδηγίες σχετικά με το πότε να ανησυχήσετε και να επικοινωνήσετε με εκείνους ή το Μαιευτήριο.

Πότε να ανησυχήσετε και πότε να καλέσετε το Γυναικολόγο σας;

Ο Γυναικολόγος σας θα συζητήσει μαζί σας για τα σημεία και συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Να καλέσετε το Γιατρό σας ή το Μαιευτήριο όταν:

  1. Έχετε συσπάσεις ανά 5’ με 10’.
  2. Σε ρήξη υμένων, όταν δηλαδή σπάσουν τα νερά σας.
  3. Εάν δείτε αίμα.
  4. Εάν ελαττωθούν οι κινήσεις του εμβρύου.
  5. Σε οποιονδήποτε έντονο πόνο την κοιλιά, στην οσφυική χώρα ή στην πλάτη.
  6. Εάν παρατηρήσετε οίδημα στα χέρια ή και στο πρόσωπο, εάν έχετε έντονο πονοκέφαλο ή και διαταραχές όρασης.

Διαβάστε ακόμη