Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας είναι πολύ σημαντική. Εξασφαλίζει τη σωματική και ψυχική υγεία της μητέρας, καθώς και την ομαλή ανάπτυξη και γέννηση του εμβρύου. Ιδανικά, το ζευγάρι θα συμβουλευτεί το γυναικολόγο πριν από μία προγραμματιστή εγκυμοσύνη.
Με ένα ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό, πλήρη κλινική εξέταση και με σύνοδες εργαστηριακές εξετάσεις που προτείνονται πριν τη σύλληψη, αναγνωρίζονται παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επιπλέξουν την κύηση. Δίνονται οδηγίες σχετιζόμενες με τον τρόπο ζωής του ζευγαριού, τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει η μέλλουσα μητέρα, τη χρησιμότητα σωματικής άσκησης κλπ.
Προγραμματίζοντας Τεκνοποίηση – Τι πρέπει να γνωρίζετε, ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;
Αναπαραγωγική είναι η ηλικία από τα 15 έως τα 44 έτη. Ιδανική ηλικία για να γίνει μία γυναίκα μητέρα, είναι μεταξύ 25 και 35 ετών. Όπως γνωρίζουμε βέβαια, οι συνθήκες της εποχής μας μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη προσπάθειας για τεκνοποίηση σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται οι πιθανότητες:
- υπογονιμότητας
- συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου
- αυτόματων αποβολών
- επιπλοκών στην κύηση
- πρόωρου τοκετού
Η υποψήφια μητέρα πρέπει να ακολουθήσει υγιεινή διατροφή, ενώ χρήσιμη είναι και η βελτιστοποίηση της φυσικής της κατάστασης με κατάλληλη σωματική άσκηση, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Βλαπτικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, πρέπει να διακόπτονται ή να ελαττώνονται σημαντικά. Είναι διαπιστωμένο πως μπορεί να προκαλέσουν Υπογονιμότητα, Γενετικές βλάβες στο έμβρυο, Προωρότητα και Χαμηλό Βάρος Γέννησης.
Προτείνεται η λήψη καθημερινά, ενός συμπληρώματος διατροφής το οποίο να περιέχει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτά, είναι απαραίτητα τόσο στην υποψήφια μητέρα, όσο και στο έμβρυο. Η ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος μειώνει την πιθανότητα βλαβών του Νωτιαίου Σωλήνα (NTDs) καθώς και καρδιακών ανωμαλιών. Συστήνεται σε όλες τις γυναίκες η λήψη 0,4mg φυλλικού οξέος καθημερινά, πριν τη σύλληψη, έως και 3 μήνες μετά τον τοκετό.
Γυναίκες με Ιστορικό βλαβών του Νωτιαίου Σωλήνα σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να λαμβάνουν 0,5mg Φ.Ο. καθημερινά. Εκείνες με ΣΔ τύπου Ι και κρίσεις επιληψίας υπό αγωγή, θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 1mg καθημερινά. Βιταμίνη Β12 ενδεχομένως θα πρέπει να μετρηθεί και να χορηγηθεί σε αυστηρά χορτοφάγους με γνωστή η όχι, Μεγαλοβλαστική Αναιμία.
Οδηγίες δίνονται σχετικά με τη συχνότητα και το χρόνο ελεύθερων επαφών. Το ζευγάρι πρέπει να ξέρει πως στις μισές περίπου περιπτώσεις, εγκυμοσύνη επιτυγχάνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο ελεύθερων επαφών. Όταν μετά από ένα χρόνο αυτό δεν έχει συμβεί, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό για τον έλεγχο και τη θεραπεία Υπογονιμότητας, κατόπιν οδηγιών από το Γυναικολόγο τους.
Εργαστηριακές εξετάσεις που συστήνονται πριν τη σύλληψη:
- Ομάδα αίματος – παράγοντας Rhesus
- Ηλεκτροφόρηση Hb – test δρεπάνωσης
- Αντισώματα Ερυθράς (Rubella ΙgG – Igm)
- Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα (TSH)
- Έλεγχος για Κυστική Άνωση (Cystic Fibrosis), των συχνότερων μεταλλάξεων τουλάχιστον, ΔF508 και στους δύο υποψήφιους γονείς
Είστε Έγκυος; – Τι πρέπει να κάνετε!
Η αρχική διάγνωση της εγκυμοσύνης συνήθως γίνεται από τη γυναίκα, έπειτα από καθυστερημένη έμμηνο ρύση (δευτεροπαθής αμηνόρροια) και θετικό test εγκυμοσύνης είτε στα ούρα είτε στο αίμα (προσδιορισμός β-hCG ορού).
Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας, το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προγραμματιστεί η πρώτη επίσκεψή σας στο ιατρείο.
Η Εγκυμοσύνη σας
Η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες, με έναρξη από την 1η ημέρα τις τελευταίας έμμηνης ρύσης.
Η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ), υπολογίζεται προσθέτοντας 7 ημέρες και αφαιρώντας 3 μήνες από την 1η ημέρα της τελευταίας έμμηνης ρύσης (κανόνας του Naegele).
Η κύηση διαιρείται σε περιόδους διάρκειας 3 μηνών η κάθε μία, δηλαδή σε 3 τρίμηνα εγκυμοσύνης
Στους παρακάτω συνδέσμους, θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για κάθε περίοδο, ξεχωριστά.