GynoCare Center - Μαιευτικό & Γυναικολογικό Ιατρείο
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο του Ιατρείου, την περιοχή, ή τους τρόπους επικοινωνίας μαζί μας, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Τελευταία Νέα

Title Image

Μαστός

Οι παθήσεις του μαστού είναι εξαιρετικά συχνές στις γυναίκες. Είναι γεγονός πως ο καρκίνος του μαστού, αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο των γυναικών στο δυτικό κόσμο. Ο κίνδυνος να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο στο μαστό είναι σημαντικός. Μία στις 25 γυναίκες ηλικίας 40 με 59, θα εμφανίσει Ca μαστού και μία στις 14 ηλικίας 60 και άνω. Η εμφάνιση του, εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

  1. Ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  2. Ηλικία εμμηναρχής: Όσο μικρότερη είναι η ηλικία εμφάνισης της περιόδου, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
  3. Ηλικία εμμηνόπαυσης: Όσο μεγαλύτερη η ηλικία της εμμηνόπαυσης, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος.
  4. Ηλικία 1ης εγκυμοσύνης: Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του 1ου τοκετού, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος.
  5. Κληρονομικό ιστορικό: Γυναίκες με μητέρες, αδελφές ή κόρες που εμφάνισαν καρκίνο μαστού και ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία (πριν τα 50 έτη), εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν.
  6. Διαιτητικοί παράγοντες: Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Ca μαστού.
Καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, αποτελεί η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Συνεπώς, οι γυναίκες θα πρέπει:
  1. Να Αυτοεξετάζονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών.
  2. Να υποβάλλονται μαζί με τη γυναικολογική εξέταση και σε Κλινική Εξέταση του Μαστού, ανά έτος. Αξιολογείται η παρουσία ψηλαφητού ογκιδίου στο μαστό, η παρουσία ψηλαφητής μάζας στη μασχάλη, η αλλαγή στην υφή του μαστού, αλλαγές στη θηλή και η παρουσία εκκρίματος της θηλής.
  3. Να ελέγχονται με Μαστογραφία 1η φορά στην ηλικία των 35 ετών και μετά τα 40 ανά έτος. Σε γυναίκες με θετικό κληρονομικό ιστορικό ο έλεγχος πρέπει να αρχίζει νωρίτερα. 10 έτη περίπου νωρίτερα από την ηλικία που εμφανίστηκε η κακοήθεια στο μέλος της οικογένειας. Στις νέες γυναίκες είναι προτιμότερη η ψηφιακή μαστογραφία.
  4. Να υποβάλλονται σε συμπληρωματικό έλεγχο με Υπερηχογράφημα Μαστών, Μαγνητική Μαστών και Παρακέντηση, όπου αυτό απαιτείται.

Συχνά, οι παθήσεις του μαστού είναι καλοήθεις και χρειάζονται παρακολούθηση ή όπου απαιτείται θεραπεία, αυτή έχει καλά αποτελέσματα. Στην περίπτωση της κακοήθειας, η πρόγνωση εξαρτάται κυρίως από την έγκαιρη διάγνωση. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό για κάθε γυναίκα να παρακολουθείται επιμελώς με κλινική εξέταση και απεικονιστικό έλεγχο